fbpx

Zo ontstaat huidveroudering (en zo keer je het om)

huidveroudering

Veel mensen stellen het het liefst zo lang mogelijk uit. Anderen doen aan dagelijkse verzorging om het te verhullen of te verminderen. Weer anderen staan bijna met een vergrootglas in de spiegel te kijken: is het al zover? Toch krijgt iedereen er vroeg of laat mee te maken: huidveroudering. Wat is dit eigenlijk en hoe ontstaat dit? En misschien wel belangrijker… Wat kun je eraan doen?

Wanneer begint huidveroudering?

Wanneer de tekenen ook verschijnen: huidveroudering komt eigenlijk voor iedereen eerder dan gehoopt. De werking van de cellen in de huid vertraagt na je 25e verjaardag al. Dit betekent dat de eerste tekenen van huidveroudering vanaf dat moment zichtbaar kunnen worden. Dit begint vooral onderhuids en is dan nog niet te zien. Vanaf je 30e kunnen de eerste tekenen ook op de huid al zichtbaar worden.

Hoe ontstaat huidveroudering?

Een huid veroudert op twee verschillende manieren, zowel vanaf de binnenkant als vanaf de buitenkant. Huidveroudering ontstaat in de huid zelf door een veranderende structuur van de huid. De hoornlaag, de bovenste huidlaag, verdikt naarmate je ouder wordt. Deze is hierdoor vatbaarder voor externe invloeden. In de lederheid, die hieronder ligt, wordt op latere leeftijd steeds minder elastine en collageen aanmaakt. Deze stoffen zorgen gewoonlijk voor een soepele en egale huid. Wanneer deze in mindere mate aanwezig zijn, kan dit leiden tot rimpels en lijntjes, omdat de huid vaak op dezelfde plek ‘vouwt’, maar deze vouw niet meer kan herstellen.

Externe invloeden die leiden tot huidveroudering

Je huid vormt de barrière tussen je lichaam en de buitenwereld en vanaf de buitenkant krijgt je huid het dan ook zwaar te verduren. Met name de zon is hierin een grote boosdoener. Uv-straling van de zon leidt tot toegenomen beschadiging van de huid, met uitdroging of toegenomen kans op rimpels als gevolg. Daarnaast kunnen je levensstijl (waaronder roken en het drinken van alcohol), huidaandoeningen en huidproblemen ook zorgen voor versnelde huidveroudering.

De kenmerken van huidveroudering

Wat zijn de grootste tekenen van huidveroudering? Hoe dit eruitziet en in welke mate, verschilt natuurlijk per persoon. Ook hangt het af van de verzorging en bescherming van je huid die je gedurende je leven toepast. Meestal zijn deze tekenen te zien:

  • Drogere huid
  • Minder soepele huid
  • Rimpels en/of lijntjes
  • Pigmentvlekjes
  • Kleine wratjes
  • Huidverkleuringen

Wat kun je eraan doen?

Wat zijn manieren om de plekjes, lijntjes en vlekjes te voorkomen of om er weer vanaf te komen? Je kunt hierin verschillende stappen zetten. Het is ten eerste goed om je huid zo veel mogelijk te beschermen tegen de zon. Gebruik dus elke dag zonnecrème en ja, óók als het bewolkt is of in de winter is. Hierdoor voorkom je zonschade en dus versnelde huidveroudering. Daarnaast is het belangrijk om je huid gehydrateerd te houden. Hierdoor blijft je huid soepel. Verschillende behandelingen kunnen bovendien helpen om bestaande tekenen van huidveroudering zoals rimpels en lijntjes te verminderen.

Kom langs bij Dokter André

Heb je rimpels, lijntjes of andere tekenen van huidveroudering en zou je de klok liever een paar jaar terugzetten? Maak dan vooral een afspraak bij Dokter André Beautyworld. Hier helpen we je graag met ons aanbod van verschillende hoogwaardige behandelingen om deze tekenen van huidveroudering te verminderen. Het is afhankelijk van je wensen en je huid welke behandeling het meest geschikt is. Daarom raden we aan om gewoon langs te komen, dan helpen we je graag!