fbpx

De werking van botox: waarom verschilt het per persoon?

Botox

In de praktijk worden wij geregeld geconfronteerd met misverstanden over de werking van botox. Cliënten zijn ontevreden over het resultaat bij een andere kliniek en/of twijfelen over de kwaliteit van de botox. Hoe zit het precies in elkaar? Dokter André vertelt in dit artikel over de werking van botox en helpt misvattingen de wereld uit.

Hoe is botox samengesteld?

Om de werking van botox te begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe botox is samengesteld. Botox wordt aangeleverd als poeder. In de praktijk wordt het opgelost in een bepaalde hoeveelheid steriel zout water (fysiologische zoutoplossing). We weten dan hoeveel botox er in een bepaald volume van die oplossing zit. Het volume wordt uitgedrukt in units. ‘Ik krijg wel vaker nieuwe cliënten die elders zijn geweest maar niet tevreden waren over het effect’, vertelt dokter André. ‘Ze dachten dan dat ze een verdunde hoeveelheid kregen, wat er op neer zou komen dat er te weinig units geïnjecteerd zouden zijn.’

Hoe valt het te verklaren?

‘Zelf kan ik me niet voorstellen dat een arts dat willens en wetens zou doen, want dan komen je cliënten niet meer terug’, legt dokter André uit. ‘Wat wél zou kunnen, is dat er een fout gemaakt wordt in de hoeveelheid van de fysiologische zoutoplossing die gebruikt moet worden. Ook kan het zijn dat de arts niet weet hoeveel er ‘normaal’ nodig is voor de behandeling. Dit zie je vooral bij artsen die te weinig ervaring hebben. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer ze naast de botox-behandelingen teveel andersoortige behandelingen doen, waardoor de zorgvuldigheid gevaar loopt.’

Niet allemaal gelijk

Een andere oorzaak, en meteen de meest voor de hand liggende oorzaak, is het feit dat we niet allemaal gelijk zijn. Na injectie van de botox beginnen de zenuwen, welke de spieren activeren, langzaamaan minder stofjes te produceren. Bij sommige cliënten leveren de zenuwen al vrij snel die stofjes niet meer en is de spierkracht ook gauw verminderd. De botox wordt al door het lichaam afgevoerd maar de werking (de remming van de afgifte van die stofjes door de zenuwen) blijft nog geruime tijd aanwezig.

Een behandeling om bij te houden

Na enige tijd treedt er een revalidatieproces op in de zenuwen. Ze willen zich weer herstellen en gaan die stofjes weer produceren. Dit onder invloed van de hersenen; het punt waar alles in ons lijf geprogrammeerd is. Resultaat is dat de spieren weer hun oude kracht terugkrijgen. Bij sommige geluksvogels starten de hersenen na verloop van tijd het revalidatieproces niet meer. Het brein is dusdanig geherprogrammeerd en weet dat het niet meer gaat helpen. De spieren reageren toch niet meer.

Wat hebben hormonen ermee te maken?

Het hele proces van remming en activering is ook erg afhankelijk van de hormonale toestand in het lichaam. Zo zien we bij stress dat de werking van botox veelal korter is dan men gewend is. Nog een reden om stress buiten de deur te houden en innerlijke rust te vinden!

Meer weten?

Nu duidelijk is hoe botox werkt, en waarom het voor de ene persoon sneller werkt dan voor de ander, zijn de misverstanden hopelijk opgehelderd. Wil je meer weten over de botox-behandelingen die wij aanbieden? Kijk gerust op onze website of neem contact op met jouw persoonlijke vraag/wens. Zien we jou in de praktijk?