fbpx

Hoe veilig is botox?

botox

Je kent die commercial van een paar jaar geleden misschien nog wel van die man die de behandelkamer van de cosmetisch chirurg verlaat. 'Ga boeven vangen of zo', bijt hij met een strak en emotieloos gezicht de parkeerwachter toe die zijn auto van een wielklem voorziet. Want dat is immers het beeld: door botox verdwijnt alle emotie uit je gezicht. Is dat inderdaad zo? En hoe veilig is botox eigenlijk?

Merknaam

Het medicijn botuline toxine wordt in de volksmond meestal 'botox' genoemd. Botox is een merknaam, en zo zijn er nog enkele merknamen die dezelfde werkzame stof bevatten. Het is een natuurlijk eiwit dat de spieren ontspant. Het middel wordt in de medische wereld al tientallen jaren gebruikt om bijvoorbeeld migraine, overmatig zweten of tandenknarsen tegen te gaan. Maar we kennen het de laatste 25 jaar natuurlijk vooral uit de cosmetische branche waarbij het wordt gebruikt om rimpels tegen te gaan.

Verschil botox en fillers

Botox wordt ook nogal eens verward met fillers. Zowel botox als fillers, ook wel injectables genoemd, worden ingezet in de strijd tegen rimpels. Toch hebben ze allebei een heel eigen functie. Waar botox spieren die (frons)rimpels veroorzaken ontspant, vullen fillers de rimpeltjes en lijntjes op.

Fabels of feiten?

Maar hoe veilig is het eigenlijk om dergelijke stofjes in je huid te laten spuiten? Er doen nogal wat spookverhalen de rondte, zoals een gezicht waarop geen emotie meer is af te lezen, botox zou een gevaarlijk, verslavend en giftig middel zijn, en na gebruik zou je er ouder uitzien. Gaat het hier om fabels of om feiten?

Kies een ervaren arts

Laten we over één ding heel duidelijk zijn: botox is, mits het door een ervaren arts als Dokter André wordt gebruikt, volkomen veilig. Wanneer je elke rimpel in je gezicht met botox zou behandelen, zou je inderdaad een emotieloze en strakke uitdrukking krijgen. Daarom wordt deze injectable ook alleen maar gebruikt voor de rimpels van je voorhoofd, de fronsrimpel, kraaienpootjes en de ooglift. Botox is niet verslavend. Zodra het is uitgewerkt, zijn je rimpels wel weer zichtbaar. Daarom kun je er iets ouder uitzien, maar niet ouder dan voor de behandeling.

Honderd procent veilig

Het woord 'toxine' in botuline toxine geeft aan dat het inderdaad om een gif gaat. Het is een zogenoemd neurotoxisch gif dat effect heeft op de werking van spieren. Het middel dat bij cosmetische behandelingen wordt gebruikt, is echter zó sterk verdund dat het 100 procent veilig is voor gebruik. Het effect van botox is ook niet blijvend, omdat het door je lichaam wordt afgebroken.

Gratis consult

Vraag je je af of een botoxbehandeling iets voor jou is? Neem dan contact op en maak een afspraak voor een consult. Dat is helemaal vrijblijvend én gratis. Dokter André neemt alle tijd om je de behandelingen die passen bij jouw wensen, je huid én je leefstijl uit te leggen.