fbpx

Feiten en fabels over injectables!

Adult,Woman,Checking,Her,Face,In,Mirror,On,Light,Background

Je leest het goed. Deze twee gaan namelijk goed samen. Correctie: de één gaat de ander tegen! Naast de cosmetische toepassing waarvoor het middel wordt gebruikt, is er ook een medische reden om botox te overwegen. Botox kan lokaal zorgen voor vermindering van transpireren. Maar hoe werkt het? Dokter André verteld over botox en zweten.

Fabel: botox en fillers zijn hetzelfde

Botox en fillers worden vaak als hetzelfde gezien. Hoewel ze een soortgelijke functie hebben, zijn er duidelijke verschillen. Botox laat je spieren ontspannen, waardoor rimpels minder zichtbaar worden. Fillers daarentegen bestaan uit een gel die een oppervlakte opvullen. Hiermee kunnen rimpels opgevuld worden en meer volume gecreëerd in je gezicht. Het is daarom goed om te kijken welk soort rimpel moet worden behandeld. Op basis daarvan kiest de cosmetisch arts een bepaalde injectable.

Feit: botox is niet permanent

Hoe fijn het ook zou zijn om blijvend effect te houden, botox is maar een beperkte tijd zichtbaar. Het is een tijdelijke blokkade van signaaloverdracht van een zenuw naar een spier. Dit effect duurt ongeveer drie tot zes maanden, al verschilt dit per persoon. Na die periode herstelt het zich en komt er weer spanning op de spier. Wat wel wel vaak gezien wordt, is dat je spiertjes gewend raken aan de ontspanning. Je spiertjes hebben natuurlijk een paar maanden niet gewerkt, waar ze aan gewend raken. Daarom kan het effect langer aanblijven ook nadat de botox is uitgewerkt.

Fabel: fillers zijn gevaarlijk

De meeste fillers zijn op basis van hyaluronzuur. Dit is een natuurlijke stof die door je lichaam vanzelf weer wordt afgebroken. Dat komt doordat deze stof van nature ook in je lichaam voorkomt. Fillers zijn, net als botox, tijdelijk. Er bestaan permanente fillers, maar die worden door de meeste klinieken sterk afgeraden of niet eens gebruikt. Permanente fillers blijven een lange tijd in je lichaam zitten, waardoor er ontstekingen kunnen optreden. Check daarom altijd of je fillerbehandeling permanent of tijdelijk is.

Feit: uv-straling is schadelijk voor fillers

Om een zo mooi mogelijk resultaat te behouden, is het inderdaad belangrijk om voorzichtig te zijn met uv-straling. Ook de zonnebank kan ervoor zorgen dat fillers sneller worden afgebroken. Dit komt doordat uv-straling hyaluronzuur afbreekt, het stofje dat bij deze injectable wordt gebruikt. Let dus op bij fel zonlicht en smeer je huid altijd in met een goede SPF.

Fabel: botox is alleen cosmetisch te gebruiken

Het is bij veel mensen nog onbekend, maar botox kan ook bij verschillende aandoeningen helpen. Zo is het een effectief middel tegen spanningshoofdpijn. Botox laat de spieren ontspannen, waardoor de pijn afneemt. Ook kan het helpen bij overmatig zweten en vermindert het tandenknarsen.

Meer weten?

Als je meer wilt weten over botox en fillers, kan Dokter André je altijd te woord staan. André heeft veel ervaring met injectables en daarom ook de nodige kennis. Als je nieuwsgierig bent geworden naar de behandelingen, is het altijd mogelijk om een intakegesprek met hem in te plannen. Tijdens dit gesprek kijkt Dokter André naar je klacht en geeft persoonlijk en deskundig advies. Iedereen is uniek, en dat bekent dus telkens opnieuw zorgvuldige aandacht voor ieders unieke wens.